Okuma Yazma Alışmaknlığı

Alışkanlıklar küçük yaşlarda kazanılmaktadır. 

Dolayısıyla çocuğunuza daha okuma yazmayı öğrenmeden kitabın önemini kavratacak uygulamalar içinde olmalısınız. Kitap sadece belirli yaştaki insanların okuması gereken bir şey değildir. Her yaşın kitabı vardır. Çocuğunuz ilkokula başlamadan ona alacağınız boyama kitapları veya sesli kitaplar onun kitabı ve okumayı sevmesinde ilk adımları atacaktır. 

Eğer çocuğunuzun eline küçük yaşta oyuncak silah veriyorsanız hiç boşuna mafya dizilerini suçlamayın. Çocuğunuz belki okula gitmeden önce okuma yazma bilmiyor olabilir. Ama siz biliyorsunuz. Dolayısıyla çocuğunuz ile kitap arasındaki ilk bağlantıyı siz kuracaksınız. Bunu ona kitap okuyarak yapabilirsiniz. Uyumadan önce kitap okumak ideal bir yol olabilir.

Keçiören Etüt Eğitim türkçe programı öncelikle okuma-yazma alışkanlığını kazandırmayı hedefler. Öğrencilerin Türk ve dünya edebiyatından seçilmiş metinleri okuma ve anlama becerilerinin geliştirilmesi, yorumlama gücünü yazma yeteneğiyle bütünleştirmeleri ve bu doğrultuda, onların tam anlamıyla okur-yazar olarak yetiştirilmeleri amacını taşımaktadır.

1.Sınıf: Birinci sınıfta okuma ve yazma becerilerini geliştirici çalışmalar yapılır. Bu çalışmalar ses, hece, kelime- cümle, metin okuma ve bitişik el yazısına uygun yazı yazma becerisi olarak birbirini tamamlar. Okuma ve yazma becerilerinin devamında öğrenciler okuduklarını anlama çalışmalarına geçer. Bu çalışmalarda masal türüne ait birçok metin okur. Metinlerle ilgili anlam bilgisi sorularını cevaplarken yazı becerilerini geliştirir. İmla ve yazım kurallarını da yapılan metin içi çalışmalarla öğrenir. Nokta, büyük harf ve soru işaretinin kullanıldığı yerleri görür ve yazılarında kullanır.

2.Sınıf: Türk ve dünya edebiyatından farklı masallar okuyup, inceler. Yarım bırakılmış masalı tamamlama, karakterleri verilmiş masalı yazma gibi farklı öğrenim etkinlikleri yapar. Masal türünden sonra ise “öykü” türü irdelenir. Bu noktada masal ve öykü türünü karşılaştırır ve öğrendikleri özellikleri kullanarak kendi öykülerini yazar. Nokta, soru işareti, kısa çizginin kullanıldığı yerleri görür ve yazılarında kullanır.

3.Sınıf: Türkçe programı farklı türleri okuma ve farklı türlerde yazı yazma becerilerini geliştirmeye yönelik olarak biçimlendirilmiştir. Çalışılan ana tür “öykü” ‘dür. Bu tür ile ilgili kısa öyküler yazar. Dağarcığına Türk ve dünya yazarlarından yeni yazarlar ekler (Aziz Nesin, Pushkin, Aysel Gürmen, Thomas Brezina, Muzaffer İzgü…).Nokta, soru işareti, virgül, kesme işareti, kısa çizgi, tırnak işaretinin kullanıldığı yerleri görür ve yazılarında kullanır. Anlamlı ve kurallı cümleler kurar.

4.Sınıf: Öykü türüne ait metinler irdeler. Aziz Nesin’in “Uçurtma Savaşçıları”, “Çocuk Bayramında Müsamere” öyküsü gibi. Bu metinler dışında Şükrü Enis Regü ve Alphonse Daudet’den öyküler okur. Bu süreçte yazı çalışmalarına betimlemelerle başlar. Okuduğu öykülerdeki betimlemeleri inceler ve kişi betimlemeleri üzerine çalışmalar yapar. Şiirde Türk edebiyatından birçok şairin (Tevfik Fikret, Behçet Necatigil, Orhan Veli, Cahit Sıtkı Tarancı, Oktay Rıfat, Şükrü Enis Regü, Sunay Akın…) şiirlerini okur. Farklı özelliklere sahip şiirler inceler. Belirlenen ve kendi seçtiği konularda şiirler yazar.